Banner

MEVZUAT
AVUKATLIK HUKUKU
MAKALELER
HUKUK HABERLERİ
FAYDALI BİLGİLER
İÇTİHATLAR
DİLEKÇE-FORM
ADLİ REHBER
İNSAN HAKLARI
HUKUK SÖZLÜĞÜ
DAVA TÜRLERİ
HUKUKİ BELGELER
 
Reklam Alanı

Host - Sponsor





   Vekilin mahkumiyet kararını temyiz etmemesi

T.11.07.2003
E.2003/120
K.2003/230

Vekilin mahkumiyet kararını temyiz etmemesi
Müvekkilin hak kaybına neden olma

Şikayetli avukatların Antalya 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülmüş olan 2000/1086 esas, 2000/1246 karar sayılı davada, şikayetçinin vekili olarak duruşmalara girdikleri halde, verilen mahkumiyet kararını temyiz etmeyerek kararın kesinleşmesine neden oldukları iddiası ile açılan disiplin kovuşturması sonunda, Baro Disiplin Kurulu'nca her iki şikayetli hakkında kınama cezası verilmiştir.

Şikayetli avukatlar Antalya 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nde şikayetçinin vekili sıfatıyla davayı takip etmeyi üstlenmişlerdir.

Şikayetli avukatlardan Av.R. şikayetçi Mehmet adına Nurgül adında bir kişi ile ücret sözleşmesi yapmıştır.

Şikayetli avukatlar bu sözleşme koşullarını ileri sürmek suretiyle Antalya Asliye Ceza Mahkemesi tarafından verilen mahkumiyet kararlarını temyiz etmediklerini, kesinleşmeye neden olmadıklarını savunmuşlardır.

Şikayetli avukat R. ile Nurgül arasında yapılan ücret sözleşmesinde şikayetçi taraf olmadığından, sözleşmedeki koşullar şikayetçiyi bağlayıcı değildir.

İşi üstlenen ve sorumlu olan Av.R. olmakla birlikte Av.A'nın da son duruşmaya girdiği ve kararın kendisine tefhim olunduğu anlaşılmıştır.

Şikayetli avukatların geçersiz sözleşme koşullarını gerekçe gösterip şikayetçi hakkındaki mahkumiyet kararını temyiz etmemeleri, şikayetçinin mağduriyetine sebep olacak nitelikte bir davranıştır.

Avukat davayı almaktan ve soruşturmaktan çekinme hakkını müvekkillerine zarar vermeyecek biçimde kullanmalıdır, müvekkilinin durumu ve kişiliği ne olursa olsun avukat müvekkilinin hak kaybına neden olmamalı, süreli işlerde görevini yerine getirmelidir.

Bu durum karşısında Antalya Barosu Disiplin Kurulu'nca gerekli inceleme yapılarak, şikayetlilerin eylemine uygun bir disiplin cezası tayin edilmiş bulunduğundan, yapılan değerlendirmede hukuki isabetsizlik görülmemiş ve kararların onanması gerekmiştir.

Sonuç olarak itirazların reddi ile, Antalya Barosu Disiplin Kurulu'nun her iki şikayetli avukat hakkında kınama cezası verilmesine ilişkin kararlarının onanmasına , oybirliği ile karar verildi.


 

SIK SORULANLAR
BİLGİ EDİNME
TÜKETİCİ KÖŞESİ
ÜCRETSİZ AVUKATLIK
HUKUK EĞİTİMİ
 
Üyelik işlemleri
 
K.Adı
Parola
            
      Şifremi Unuttum
      Üye Ol
Hukuk Arama Motoru
Hukuk Anketi
Reklam Alanı







Zirve100