Banner

MEVZUAT
AVUKATLIK HUKUKU
MAKALELER
HUKUK HABERLERİ
FAYDALI BİLGİLER
İÇTİHATLAR
DİLEKÇE-FORM
ADLİ REHBER
İNSAN HAKLARI
HUKUK SÖZLÜĞÜ
DAVA TÜRLERİ
HUKUKİ BELGELER
 
Reklam Alanı

Host - Sponsor





   Objektiflik - Savunma sınırlarının aşılması

T.06.06.2003
E.2003/76
K.2003/177

Objektiflik
Savunma sınırlarının aşılması

(Av.Meslek Kuralları m.5,6)

Şikayetli avukat hakkında Adana 1.İş Mahkemesi Hakimliği'ne davalı vekili olarak verdiği cevap dilekçesinde, ?Davacı ahlaki değerleri erozyona uğramış bir kişidir,? diyerek hakaret ettiği görüşü ile açılan disiplin kovuşturması sonunda, Adana Barosu Disiplin Kurulu ?disiplin cezası verilmesine yer olmadığına? karar vermiştir.

Baro Disiplin Kurulu, disiplin kovuşturmasına neden olan cümlenin ?Hakimin dikkatini çekmek için kullanıldığı? kanaatine varıldığını belirtmiş ve kararını bu gerekçeye dayandırmıştır. Oysa, şikayetli TBB Meslek Kuralları'nın 5.maddesinde öngörülen ?objektiflik? ilkesine uymadığı gibi, savunmanın hukuki yönü ile ilgili bulunmayan sözler sarf etmek suretiyle savunma sınırlarını aştığından Meslek Kuralları'nın 6.maddesine de aykırı davranmıştır. Hakimin dikkatini çekmek amacıyla da olsa TBB Meslek Kuralları'na ters düşen davranışların sergilenmesi kabul edilemez.

Bu nedenle Baro Disiplin Kurulu'nca yapılan değerlendirmede hukuki isabet görülmemiş ve kararın kaldırılması ile ceza tayini gerekmiştir.

Sonuç olarak, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'nın itirazının kabulü ile, Adana Barosu Disiplin Kurulu'nun ?disiplin cezası verilmesine yer olmadığına? ilişkin kararının kaldırılmasına ve yeniden incelemeyi gerektiren bir halin bulunmaması nedeniyle şikayetli avukatın ?uyarma ? cezası ile cezalandırılmasına katılanların oybirliği ile karar verildi.


 

SIK SORULANLAR
BİLGİ EDİNME
TÜKETİCİ KÖŞESİ
ÜCRETSİZ AVUKATLIK
HUKUK EĞİTİMİ
 
Üyelik işlemleri
 
K.Adı
Parola
            
      Şifremi Unuttum
      Üye Ol
Hukuk Arama Motoru
Hukuk Anketi
Reklam Alanı







Zirve100