Banner

MEVZUAT
AVUKATLIK HUKUKU
MAKALELER
HUKUK HABERLERİ
FAYDALI BİLGİLER
İÇTİHATLAR
DİLEKÇE-FORM
ADLİ REHBER
İNSAN HAKLARI
HUKUK SÖZLÜĞÜ
DAVA TÜRLERİ
HUKUKİ BELGELER
 
Reklam Alanı

Host - Sponsor





   Reklam yasağı - Kartvizit - Emekli Yüksek Hakim

T.06.06.2003
E.2003/59
K.2003/164

Reklam yasağı
Kartvizit
Emekli Yüksek Hakim

(Av.K.m.55; Av.Meslek Kuralları 7/b; TBB Reklam Yönetmeliği 6)

Şikayetli avukatın, ?Emekli Yüksek Hakim? yazılı kartvizit kullandığı iddiası ile başlatılan disiplin kovuşturması sonunda, Baro Disiplin Kurulu'nca eylem Avukatlık Yasası'nın 55 ve TBB. Meslek Kuralları'nın 7.maddesi ile TBB. Reklam Yasağı Yönetmeliği'nin 6.maddesine aykırı bulunarak, şikayetlinin ?kınama? cezası ile cezalandırılmasına karar verilmiştir.

Dosya içinde bulunan ve şikayete konu kartvizit incelendiğinde, şikayetli avukatın ?Avukat? unvanının yanında ?Emekli Yüksek Hakim? ibaresini kullandığı anlaşılmıştır.

Avukatlık Yasası'nın 55.maddesine göre ?Avukatların basılı kağıtlarında avukat unvanı ile akademik unvanlarından başka sıfat kullanmaları yasaktır.?

Türkiye Barolar Birliği Reklam Yasağı Yönetmeliği'nin 6.maddesine göre de: ?Avukatların kartvizitlerinde emekli yargıç ve benzeri sıfatları kullanamayacağı? hüküm altına alınmıştır.

Keza Türkiye Barolar Birliği Meslek Kuralları'nın 7/b maddesine göre de; ?Avukatın kartviziti reklam niteliğini taşıyabilecek aşırılıkta olamaz.?

Şikayetli avukat kartvizitinde ?Emekli Yüksek Hakim? sıfatını kullanması, yukarıda bildirildiği gibi Avukatlık Yasası'nın 55, TBB. Reklam Yönetmeliği'nin 6. ve TBB. Meslek Kuralları'nın 7/b maddelerine açıkça aykırılık teşkil etmekte olduğundan, eylem disiplin suçunu oluşturmaktadır.

Bu sebeple Baro Disiplin Kurulu'nca yapılan değerlendirmede hukuki isabetsizlik görülmemiş ve kararın onanması gerekmiştir.

Sonuç olarak, itirazın reddi ile Tekirdağ Barosu Disiplin Kurulunun ?kınama? cezası verilmesine ilişkin kararının onanmasına, katılanların oybirliği ile karar verildi.


 

SIK SORULANLAR
BİLGİ EDİNME
TÜKETİCİ KÖŞESİ
ÜCRETSİZ AVUKATLIK
HUKUK EĞİTİMİ
 
Üyelik işlemleri
 
K.Adı
Parola
            
      Şifremi Unuttum
      Üye Ol
Hukuk Arama Motoru
Hukuk Anketi
Reklam Alanı







Zirve100