Banner

MEVZUAT
AVUKATLIK HUKUKU
MAKALELER
HUKUK HABERLERİ
FAYDALI BİLGİLER
İÇTİHATLAR
DİLEKÇE-FORM
ADLİ REHBER
İNSAN HAKLARI
HUKUK SÖZLÜĞÜ
DAVA TÜRLERİ
HUKUKİ BELGELER
 
Reklam Alanı

Host - Sponsor





   Taksitli ve Ön Ödemeli Satışların Riskleri

Taksitli ve Ön Ödemeli Satışların Riskleri

Mal ve hizmetleri almadan önce peşin ödemede bulunduğunuzda, birçok riski göze almış olursunuz. Peşin ödeme bir mal veya hizmetin rezerve edilmesi için kaparo, depozit verilmesi şeklinde de olabilir. Ödediğiniz paranın miktarı arttıkça ve malın teslimi, hizmetin başlaması için öngörülen süre uzadıkça, riskiniz de artar. Firmanın zor duruma düşmesi veya kapanması halinde, ödediğiniz parayı geri almanız veya istediğiniz mal veya hizmeti almanız hayal olabilir.

Satın almaktan vazgeçtiğinizde de paranızı geri alamayabilirsiniz.

Eğer satıcı, malın teslimi, hizmetin başlamasından önce ödeme yapmanız konusunda ısrar ediyorsa ve bu ısrarın anlaşılabilir bir nedeni yoksa, başka bir satıcıyı tercih etmeniz, yararınıza olur.

Peşin ödeme yapmaktan kaçınamıyorsanız, şu hususlara dikkat edin:

- Sabit işyeri olan, vergi levhası ve diğer belgeleri bulunan, ilgili meslek odasına bağlı, satıcıdan mal ve hizmet alın.

- Toplam bedelin az bir bölümünü peşin olarak ödemeye bakın. Büyük bölümünü malın teslimi, hizmetin başlaması ve istediğinize uygun olduğunu görmenizi deneyecek zamandan sonra yapın.

- Yaptığınız ödeme karşılığında kesinlikle makbuz alın.

- İmzalayacağınız sözleşmeyi baştan sona satır satır, dikkatlice okuyun; hukuki terimlerin anlamlarını öğrenin. Anlayamadığınız sözleşmeleri kesinlikle imzalamayın.

- Taksitli satış sözleşmelerinde, mal ve hizmetin peşin satış fiyatı, vadeye göre faiz ile birlikte ödenecek toplam satış fiyatı, faiz miktarı, yıllık faiz oranı, gecikme faizi oranı, ön ödeme tutarı ve ödeme planının belirtilmiş olması yasal zorunluluktur.

- Taksitli satışlarda ayrıca borç senedi vermeniz gerekiyorsa, ödeme planına uygun tarihleri taşıyan ayrı ayrı borç senetleri imzalayın. Toplam borcunuz kadar tek bir senet imzalamanız aleyhinize olur. Sözleşmeye imza atmışsanız kesinlikle ayrıca senet veya çek vermeyin.

- Taksitli satışlarda sözleşmede belirtilen satış fiyatının hiçbir surette arttırılamayacağını unutmayın.

- Aldığınız mal veya hizmetin bedelini posta yolu ile gönderiyorsanız, şu hususlara dikkat edin.

* Sadece posta kutusu numarası veya bir posta kodundan ibaret adrese para göndermeyin.

* Zarf içinde nakit göndermekten kaçının.

* Bir ilanda yer alan kuponu doldurarak, alternatifleri işaretleyerek mal sipariş ediyorsanız, ilanın bir kopyasını saklayın veya ilanın ne zaman ve nerede verilmiş olduğunu, ilan verenin adı, ticari unvanı ve adresini, bunu ne zaman postaya verdiğinizi, posta ücretini bir yere not edin.

Kaynak:TÜKODER / Sanayi ve Ticaret Bakanlığı


 

SIK SORULANLAR
BİLGİ EDİNME
TÜKETİCİ KÖŞESİ
ÜCRETSİZ AVUKATLIK
HUKUK EĞİTİMİ
 
Üyelik işlemleri
 
K.Adı
Parola
            
      Şifremi Unuttum
      Üye Ol
Hukuk Arama Motoru
Hukuk Anketi
Reklam Alanı







Zirve100