Banner

MEVZUAT
AVUKATLIK HUKUKU
MAKALELER
HUKUK HABERLERİ
FAYDALI BİLGİLER
İÇTİHATLAR
DİLEKÇE-FORM
ADLİ REHBER
İNSAN HAKLARI
HUKUK SÖZLÜĞÜ
DAVA TÜRLERİ
HUKUKİ BELGELER
 
Reklam Alanı

Host - Sponsor





   Reklam Yasağı

T. 23.04.2004
E. 2003/344
K. 2004/12

Reklam Yasağı
Eylemin niteliği ile ceza arasında denge

(Av. K. m. 5/d, 72/b, 55, 158; Av. Reklam Yönetmeliği m. 6)

Şîkayetli avukatın, Avukatlık Yasası'nın 55. ve TBB Reklam Yasağı Yönetmeliği'nin 6. maddesine aykırılık oluşturan eylemi nedeniyle açılan disiplin kovuşturması sonunda Baro Disiplin Kurulu'nca disiplin cezası tayin edilmiştir.

Şîkayetlinin Urla Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 2000/1104 hazırlık sayılı dosyasına sunduğu bilirkişi raporunun altında ismi ile birlikte ?TC Ziraat Bankası Emekli Müdürü, Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir, Serbest Avukat? unvanlarının yazılı olduğu anlaşılmıştır.

Avukatlık unvanından başka emekli banka müdürü ve serbest muhasebeci ve mali müşavir unvanlarını da kullanan şîkayetlinin eylemi Avukatlık Yasası'nın ?Reklam Yasağını düzenleyen 55. maddesi ile Reklam Yasağı Yönetmeliği'ne açıkça aykırı bulunduğundan ?disiplin suçu? oluşturmaktadır.

Bu nedenle Baro Disiplin Kurulu'nun eylemin niteliği yönünden yaptığı değerlendirme isabetli bulunmakla birlikte, eylem ile tayin edilen ceza arasında adalete uygun bir dengenin sağlanamadığı anlaşılmış ve Avukatlık Yasası'nın 158. maddesindeki ilkeler de gözetilerek ?uyarma? cezasının ?kınama? cezasına çevrilmesi suretiyle düzeltilerek onanması gerekmiştir.

(Baro Yönetim Kurulu sadece Avukatlık Yasası'nın 55 ve Reklam Yönetmeliği'nin 6. maddesine aykırı davranıştan dolayı disiplin kovuşturması açılmasına karar vermiş; Baro Disiplin Kurulu da Yönetim Kurulu'nun kararı çerçevesinde kovuşturmayı yürüterek ceza tayin etmiştir. Oysa, şîkayetli avukatın İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nın 2223 sicil sayılı üyesi bulunduğu dosyadaki belgelerle sabit bulunduğundan, hakkında Avukatlık Yasası'nın 5 .maddesinin (d) bendi ve 72. maddesinin (b) bendi uyarınca işlem yapılmak üzere durumun Baro Disiplin Kurulu'nca Baro Yönetim Kurulu'na duyurulması zorunludur).

Sonuç olarak, İzmir Barosu Disiplin Kurulu'nun ?uyarma? cezası verilmesine ilişkin kararının ?kınama? cezasına çevrilmesi suretiyle düzeltilerek onanmasına, şîkayetli avukatın kınama cezası ile cezalandırılmasına oybirliği ile karar verildi.


 

SIK SORULANLAR
BİLGİ EDİNME
TÜKETİCİ KÖŞESİ
ÜCRETSİZ AVUKATLIK
HUKUK EĞİTİMİ
 
Üyelik işlemleri
 
K.Adı
Parola
            
      Şifremi Unuttum
      Üye Ol
Hukuk Arama Motoru
Hukuk Anketi
Reklam Alanı







Zirve100