Banner

MEVZUAT
AVUKATLIK HUKUKU
MAKALELER
HUKUK HABERLERİ
FAYDALI BİLGİLER
İÇTİHATLAR
DİLEKÇE-FORM
ADLİ REHBER
İNSAN HAKLARI
HUKUK SÖZLÜĞÜ
DAVA TÜRLERİ
HUKUKİ BELGELER
 
Reklam Alanı

Host - Sponsor





   Avukatın meslektaşının üzerini aratması - Avukatın bağımsızlığı

T. 05.12.2003
E. 2003/278
K. 2003/394

Avukatın meslektaşının üzerini aratması
Avukatın bağımsızlığı

(Av. K. m. 58; Av. Meslek Kuralları m. 4,27)

Şikayetçi avukatın müvekkiline ait bir hukuki iş için, şikayetli avukatın personel müdürlüğünü yaptığı şirketin işyerine gittiği, binanın güvenliğini sağlayan elektronik sistemli giriş kapısından sorunsuz geçtiği ancak güvenlik görevlisinin üzerini ve çantasını aramak istemesi üzerine avukatlık kimliğini göstererek karşı çıktığı, şikayetli avukat ile yapılan telefon görüşmesinde, şikayetli avukatın hem güvenlik görevlisine hem de şikayetçi avukata üzeri aranmadan binaya girmeyeceğini söylediği, böylece şikayetli avukatın aranmasına ilişkin Avukatlık Yasası'nı gözetmeyerek meslek ilkelerine aykırı hareket ettiği? iddiası ile başlatılan disiplin kovuşturması sonunda, Baro Disiplin Kurulu'nca eylem Avukatlık Yasası'nın 58 ve TBB Meslek Kuralları'nın 4 ve 27.maddelerine aykırı bulunarak şikayetlinin ?uyarma? cezası ile cezalandırılmasına karar verilmiştir.

Dosya içindeki bilgi ve belgelerden, ?şikayetçi avukatın hukuki bir işin takibi için şikayetli avukatın personel müdürlüğünü yaptığı şirkete gittiği, elektronik kapıdan sorunsuz geçtiği ancak şirket güvenlik görevlisinin şikayetçi avukatın üzerini ve çantasını aramak istediği, şikayetçi avukatın avukatlık kimliğini gösterdiği buna rağmen içeri alınmadığı, olayın şirket personel müdürü olan şikayetli avukata intikal ettirilmesi üzerine, şikayetli avukatın, şikayetçinin avukat olduğunu bilmesine rağmen üzeri aranmadığı takdirde içeri alınmayacağını şikayetçiye ve güvenlik görevlisine bildirdiği? anlaşılmaktadır.

Avukatın bağımsızlığının sağlanmasına önemli katkı yapan Avukatlık Yasası'nın 58.maddesinin son cümlesi ?Ağır cezayı gerektiren suçüstü halleri dışında avukatın üzeri aranamaz.? şeklindedir. Gerek kamu gerek özel hukuka tabi kurum ve kuruluşlarda Avukatlık Yasası'nın 58.maddesinin uygulanmasında çeşitli sorunlar çıkmakta, Avukat kimliği gösterilmesine rağmen, Avukatlık Yasası'nın 58.maddesinin son cümlesi gözardı edilerek, avukatın üzeri ve çantası aranmak istenmektedir. Bu dosyaya konu olan olaya benzer durumlarda, içeri girişlerde avukatın ayrıca üzerinin ve çantasının aranmayacağı kararını verecek konumda olan kişilerin avukat olmaları halinde, Yasa'nın 58.maddesinin uygulanmasına daha özen gösterilmesi gereklidir. Oysa şirketin personel müdürü ve avukat olan şikayetli, meslektaşı şikayetçinin üzerinin aranmadığı takdirde şirket binasına alınmayacağını bildirmiş ve güvenlik görevlisine de aynı şekilde talimat vermiştir.

Şikayetli avukatın bu eylemi Avukatlık Yasası'nın 58 ve TBB Meslek Kuralları'nın 4 ve 27.maddelerine açıkça aykırılık teşkil ettiğinden, disiplin suçunu oluşturmaktadır.

Bu nedenle Baro Disiplin Kurulu'nca yapılan değerlendirmede hukuki isabetsizlik görülmemiş ve aleyhe itiraz olmadığından kararın onanması gerekmiştir.

Sonuç olarak, itirazın reddiyle, İstanbul Barosu Disiplin Kurulu'nun ?uyarma? cezası verilmesine ilişkin kararının onanmasına , oybirliği ile karar verildi.


 

SIK SORULANLAR
BİLGİ EDİNME
TÜKETİCİ KÖŞESİ
ÜCRETSİZ AVUKATLIK
HUKUK EĞİTİMİ
 
Üyelik işlemleri
 
K.Adı
Parola
            
      Şifremi Unuttum
      Üye Ol
Hukuk Arama Motoru
Hukuk Anketi
Reklam Alanı







Zirve100