Banner

MEVZUAT
AVUKATLIK HUKUKU
MAKALELER
HUKUK HABERLERİ
FAYDALI BİLGİLER
İÇTİHATLAR
DİLEKÇE-FORM
ADLİ REHBER
İNSAN HAKLARI
HUKUK SÖZLÜĞÜ
DAVA TÜRLERİ
HUKUKİ BELGELER
 
Reklam Alanı

Host - Sponsor





   Avukatın özen yükümlülüğü - Görevin kötüye kullanılması

T. 05.12.2003
E. 2003/260
K. 2003/382

Özen yükümlülüğü
Görevin kötüye kullanılması
Ceza davasının kesin sonucunun beklenilmesi

(Av. K. m. 140/2)

Şikayetli avukatın vekil ücretini peşin aldığı bir davayı açmayarak özen yükümlülüğüne aykırı davrandığı gerekçesiyle başlatılan disiplin kovuşturması sonunda, Baro Disiplin Kurulu'nca disiplin cezası tayin edilmiştir.

Disiplin kovuşturmasına konu oluşturan eylem nedeniyle ve görevi kötüye kullanmak suçundan dolayı Kartal 1.Ağır Ceza Mahkemesi 1999/136 Esas sayılı dosyasıyla açılan kamu davasının hükümlülükle sonuçlandığı, kararın temyiz edildiği; ancak Baro Disiplin Kurulunun karar verdiği tarihte dosyanın henüz Yargıtay'dan dönmediği anlaşılmıştır.

Avukatlık Yasası'nın 140/2.maddesinin emredici hükmüne rağmen ?dosyanın Yargıtay'dan dönmesinin beklenmesinin sonuca etkili olmayacağı? gerekçesiyle kovuşturmanın sonuçlandırılması yasaya aykırı bulunduğundan kararın bu nedenle bozulması gerekmiştir.

Disiplin işlem ve kararına konu teşkil edecek bir eylemde bulunmuş olan avukat hakkında aynı eylemlerden dolayı Ceza Mahkemesi'ne dava açılmış ise, Baro Disiplin Kurulları bu davanın kesin sonucunu beklemek zorundadırlar.

Sonuç olarak, ceza dosyasının Yargıtay'dan dönüp dönmediğinin araştırılması, bu davanın kesin sonucunun beklenilmesi ve oluşacak duruma göre bir karar verilmesi için, İstanbul Barosu Disiplin Kurulu'nun (800.000.000-TL) para cezası verilmesine ilişkin kararının bozulmasına, oybirliği ile karar verildi.


 

SIK SORULANLAR
BİLGİ EDİNME
TÜKETİCİ KÖŞESİ
ÜCRETSİZ AVUKATLIK
HUKUK EĞİTİMİ
 
Üyelik işlemleri
 
K.Adı
Parola
            
      Şifremi Unuttum
      Üye Ol
Hukuk Arama Motoru
Hukuk Anketi
Reklam Alanı







Zirve100